Monday, 4 April 2011

masak lemak ikan bawal merah bersama daun kaduk


resepi istimewa utk dikongsi bersama..

bahan-bahan
1. 3 ulas bawang merah
2. 2 ulas bawang putih
3. sedikit cili padi
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci lengkuas
6. santan
7. ikan bawal yang siap dipotong
daun kaduk
8. daun kesom
9. 2 keping asam gelugor
10. garam dan gula secukup rasa


CARA-CARANYA

tumbuk bahan tadi sehingga lumat, kalau malas bolehlah blend, tapi sedap lagi kalau tumbuk. Masukkan santan dan ikan..jangan lupa masukkan asam keping. tunggu sampai mendidih barulah masukkan garam dan gula..bila dah agak2 masak barulah masukkan daun kaduk dan daun kesom..kemudian blehla rasa sikit..masak lemak ni sesuai utk pelbagai jenis ikan air tawar tau..selamat mencuba !!!!!!!!!

7 comments:

  1. sedap nya makan dengan nasi panas try lah...

    ReplyDelete
  2. hai cik puan g-jah..jangan lupa try resepi saya k..nak t
    awan suami kena tawan prutnya dulu tau...hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya kiah...lama x makan masak lemak puan kiah....kecur air liuq nih....

    ReplyDelete
  4. weh .... mek kiah weiiiiiiii ..... resepi tok mek ke ni hehehe

    ReplyDelete
  5. tak make ngan budu ke weiii kekekeke

    ReplyDelete
  6. Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete