Monday 4 April 2011
masak lemak ikan bawal merah bersama daun kaduk
resepi istimewa utk dikongsi bersama..
bahan-bahan
1. 3 ulas bawang merah
2. 2 ulas bawang putih
3. sedikit cili padi
4. 1 inci kunyit
5. 1 inci lengkuas
6. santan
7. ikan bawal yang siap dipotong
daun kaduk
8. daun kesom
9. 2 keping asam gelugor
10. garam dan gula secukup rasa
CARA-CARANYA
tumbuk bahan tadi sehingga lumat, kalau malas bolehlah blend, tapi sedap lagi kalau tumbuk. Masukkan santan dan ikan..jangan lupa masukkan asam keping. tunggu sampai mendidih barulah masukkan garam dan gula..bila dah agak2 masak barulah masukkan daun kaduk dan daun kesom..kemudian blehla rasa sikit..masak lemak ni sesuai utk pelbagai jenis ikan air tawar tau..selamat mencuba !!!!!!!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap nya makan dengan nasi panas try lah...
ReplyDeletehi cik pn kiah... ;p
ReplyDeletehai cik puan g-jah..jangan lupa try resepi saya k..nak t
ReplyDeleteawan suami kena tawan prutnya dulu tau...hehe
sedapnya kiah...lama x makan masak lemak puan kiah....kecur air liuq nih....
ReplyDeleteweh .... mek kiah weiiiiiiii ..... resepi tok mek ke ni hehehe
ReplyDeletetak make ngan budu ke weiii kekekeke
ReplyDelete